From the Blog

Beslissing: wat is maatwerk?

De consument heeft bij ondernemer een samengestelde computer besteld met een videokaart van zijn voorkeur. De consument wenst binnen 14 dagen de computer te retourneren. De ondernemer weigert, hij geeft aan dat de computer maatwerk is en daarom niet geretourneerd kan worden. De consument geeft aan dat dit niet moet blijken uit de voorwaarden die de webwinkel hanteert maar uit de wet.

Standpunt van de consument: 

De consument stelt zich op het standpunt dat hij ten tijde van de aanschaf van de computer niet is geïnformeerd dat deze niet onder het retourrecht valt waar hij zich nu op beroept. Hij geeft aan dat die informatie op een later moment door de ondernemer aan de website is toegevoegd. De consument geeft verder aan de computer binnen de bedenktijd, in de originele verpakking en zonder beschadigingen terug te willen sturen. Verder stelt de consument dat een computer op meerdere punten getest moet worden dan alleen het aan -en uitzetten van de computer. Als laatste geeft hij dat hij qua videokaarten een “beperkte” keuze had vanwege de vaste voorraad van de ondernemer. Dit allemaal bij elkaar op te hebben geteld, komt de consument tot de conclusie dat een samengestelde computer niet onder de uitzonderingen van het herroepingsrecht valt.

Standpunt van de ondernemer:

De ondernemer bestrijdt het standpunt van de consument en geeft aan dat de samengestelde computer wel onder maatwerk valt. Hij voert hiervoor de volgende punten aan: 1. Er was sprake van een bouwtijd van drie dagen en 2. er is met de consument gecorrespondeerd over het aanbod in videokaarten omdat de consument een bepaald merk wilde wat niet werd aangeboden. De samengestelde computer zelf is als geheel niet meer te verkopen, geeft de ondernemer aan, ook omdat hij verder geen losse onderdelen verkoopt. Tevens geeft hij aan dat er op de computer persoonlijke spellen zijn geïnstalleerd.

Samenvatting overweging beoordelaar DigiDispuut:

De beoordelaar heeft in deze zaak specifiek gekeken naar wat volgens de letter van de wet onder “maatwerk” valt. Dat zijn “op maat gewerkte of gepersonaliseerde zaken”. De beoordelaar geeft aan dat een samengestelde computer hieraan niet voldoet omdat deze is gemaakt van standaard onderdelen die “prefab” worden gemaakt. Het verweer van de ondernemer dat hij de computer niet meer kan verkopen doet niet ter zake, de consument kan gebruik maken van zijn herroepingsrecht.

Beslissing beoordelaar:

De consument dient de computer te retourneren op zijn eigen kosten. De ondernemer dient de volledige aanschafprijs incl. verzendkosten aan de consument terug te betalen.

Download de beslissing hier:#19 Beslissing Videokaart

Have your say

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.